W
ORLD  ROBOT  OLYMPIAD™
ROMANIA 2014

Anul acesta a doua editie a WORLD ROBOT OLYMPIAD™ ROMANIA 2014 – a avut ca tema “Robots and Space”, incurajand participantii sa construiasca un robot capabil sa ajute omenirea in explorarea spatiului cosmic si a fost organizata cu sprijinul si in parteneriat cu Universitatea Europei de Sud Est LuminaMinisterul InvatamantuluiInspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti prin Directia Cultura, Invatamant, Turism si a inregistrat un real succes, bucurandu-se de participarea elevilor din toata tara cu un numar de aproape 200 de echipe si 600 participanti.

Organizarea Competiţiei-modul de organizare al competiţiei a fost acelasi cu cel dezvoltat la nivel global de catre fondatorii competitiei Word Robot Olympiad (WRO™), reunind echipe formate din 1-3 elevi, pe categorii de vârstă între 8 şi 19 de ani, care s-au întrecut, pe baza unui regulament si a unor reguli specifice, într-un concurs de creativitate tehnică.

În cadrul competiţiei s-au derulat două secţiuni de concurs:

  1. STANDARD adresată elevilor cu abilităţi tehnice în construcţia şi programarea roboţilor;
  2. CREATIVITATE adresată elevilor şi studenţilor, în cadrul căreia participanţii au demonstrate capacitatea lor creativă în conceperea şi dezvoltarea aplicaţiilor robotizate.

OBIECTIVE:

  • Furnizeaza elevilor, cu varste de pana la 19 ani, oportunitatea de a-si extinde orizonturile prin intermediul sistemelor robotice existente in scoli;
  • Introducere conceptul de stiinte moderne in activitatile curriculare din institutiile de invatamant;
  • Ofera oportunitatea de a promova gandirea creativa, de a imbunatati abilitatile de comunicare, de a consolida capacitatea de a dobandi noi cunostinte, cele mai relevante pentru educatie;
  • Reuneste tineri din intreaga lume pentru in scopul de a le dezvolta creativitatea si abilitatile practice;

Extinde viziunea tinerilor in domeniul stiintei si tehnicii prin imbunatatirea procesului de invatare, incurajandu-i in a deveni viitori ingineri, cercetatori sau inventato

STANDARD I

ROBOTS AND SPACE – ROCKET

Gagarin, Sputnik, Lunokhod sunt numele celebre ale cosmonautilor rusi. De la momentul calatoriei lor in spatiu pana acum, aceste nume au devenit comune. Pe orbita se afla, în mod constant, zeci de oameni iar rachete sunt lansate frecvent în spatiu. Cucerirea spatiului cosmic este, probabil, cea mai interesanta calatorie din istoria omenirii. 

Noile navete spatiale pot zbura automat catre zona prestabilita, de la zona de lansare pana la destinatia finala. Dar, înainte de a fi gata sa mearga în spatiu, elementele constructive trebuie transportate de la fabrica pana la zona de lansare. Asambland racheta si ridicand-o racheta vertical aceasta este gata de lansare. Înainte de lansare, asigurati-va ca toate persoanele sunt evacuate în zona de siguranta.

STANDARD II

SPUTNIK

In anul 1957 Uniunea Sovietica a facut prima lansare din programul Sputnik-primul satelit conceput si creat de catre omenire. Satelitul a avut un diametru de 58 cm, din metal lustruit, forma sferica, cu patru antene radio externe pentru a difuza impulsuri radio. Era explorarii spatiului a inceput. Din acel moment sute de sateliti continua sa umple spatiul din jurul planetei noastre pentru a sprijini oamenirea in rezolvarea problemelor zilnice. Un satelit, de obicei, serveste nevoilor oamenilor mai multi ani si apoi cade in ocean sau merge pana la orbitele exterioare de unde nu mai poate reveni pe pamant. Cu toate acestea se intampla o multime de accidente ca urmare a coliziunilor satelitilor cu alte obiecte din spatiu. Aceste accidente duc la acumularea unor cantitati mari de deseuri in spatiul din apropierea Pamantului. 

inv 2014