Competitia de Robotica World Robot Olympiad™ (WRO™) este un fenomen international, care se numara printre cele mai importante evenimente organizate la nivel mondial pentru dezvolatrea stiintei, tehnologiei si educatiei.

La WRO suntem conștienti de faptul ca o competitie inseamna de obicei ca cei implicati sunt dornici in primul rand sa caștige. Acest lucru se aplica membrilor echipei, antrenorilor, parintilor.

Simtim ca nu este nimic in neregula cu acest aspect, atat timp cat Valorile Fundamentale ale competitiei raman intacte.

Aceste Valori Fundamentale ale World Robot Olympiad™sunt:

  • Echipele sunt incurajate sa invete și sa dobandeasca noi competente in timp ce se distreaza impreuna.
  • Antrenorii, mentorii și parintii sunt acolo pentru a ghida echipele, nu pentru a face munca in locul echipelor.

Furnizeaza elevilor, cu varsta de pana la 19 ani, oportunitatea de a-si extinde orizonturile prin intermediul sistemelor robotice existente in scoli;

Introduce conceptul de stiinte moderne in activitatile curriculare din institutiile de invatamant;

Ofera oportunitatea de a promova gandirea creativa, de a imbunatati abilitatile de comunicare, de a consolida capacitatea de a dobandi noi cunostinte, cele mai relevante pentru educatie;

Reuneste tineri din intreaga lume pentru in scopul de a le dezvolta creativitatea si abilitatile practice;

Extinde viziunea tinerilor in domeniul stiintei si tehnicii prin imbunatatirea procesului de invatare, incurajandu-i in a deveni viitori ingineri, cercetatori sau inventatori.

 WORLD ROBOT OLYMPIAD™ ROMANIA 2022, are tema “MY ROBOT MY FRIEND”

Modul de organizare si desfasurare al competitiei este acelasi cu cel dezvoltat la nivel global de catre fondatorii competitiei Word Robot Olympiad™ (WRO™), reunind echipe formate din 2-3 elevi, pe categorii de varsta intre 6 si 19 de ani, care se intrec, pe baza unui regulament general si a unor reguli specifice, intr-un concurs de creativitate tehnica.

 

Competitia World Robot Olympiad™ Romania 2022 are urmatoarele categorii competitionale:

1. WeDo  (adresata celor mai mici programatori talentati in constructia robotilor)

2. Robo Mission  (adresata elevilor cu abilitati tehnice in constructia şi programarea robotilor):

a) S 1 Elementar – Primar;
b) S 2 Junior – Gimnaziu;
c) S 3 Senior – Liceu;

3. Future Innovators   (adresata elevilor şi studentilor, in cadrul careia participantii vor demonstra capacitatea lor creativa in conceperea şi dezvoltarea aplicatiilor robotizate):

a) Elementar – Primar
b) Junior – Gimnaziu
c) Senior – Liceu

4. Future Engineers adresata elevilor şi studentilor, in cadrul careia participantii vor demonstra capacitatea lor de a rezolva probleme intalnite in viata de zi cu zi prin dezvoltarea aplicatiilor robotizate).

5. Robo Sports (adresata elevilor şi studentilor,  in cadrul careia participantii vor contrui roboti autonomi cu ajutorul carora vor concura in cadrul unui sport alea. In acest an tenis!)

O echipa are dreptul sa participe doar la o singura categorie competitionala in fiecare an.

Pentru categoria WeDo:

Participantii au varsta pana in 10 ani in anul competitiei.

Pentru categoriile Robo Mission si Future Innovators:

1. STANDARD 1 Elementar – Primar – Participantii au varsta intre 8 si 12 ani in anul competitiei.
2. STANDARD 2 Junior – Gimnaziu, respectiv CREATIVITATE Junior – Gimnaziu – Participantii au varsta intre 11 si 15 ani in anul competitiei.
3. STANDARD 3 Senior – Liceu, respectiv CREATIVITATE Senior – Liceu – Participantii au varsta intre 14 si 19 ani in anul competitiei.

Pentru categoria Future Engineers:

Participantii au varsta intre in 14 si 19 ani in anul competitiei.

Pentru categoria Robo Sports:

Participantii au varsta intre in 11 si 19 ani in anul competitiei.

Anul competitiei este considerat anul calendaristic 1 ianuarie– 31 decembrie 2022.

Nota:

a) Varsta Participantilor nu poate fi mai mare decat cea specificata in Definitia Categoriei de Varsta. Elevii care depasesc in anul competitiei varsta maxima acceptata pentru o categorie competitionala nu vor putea participa la competitia nationala. (Chiar si in cazul in care ziua de nastere a elevului este dupa data desfasurarii etapei internationale, exemplu: daca participantul implineste varsta de 16 ani in luna decembrie, dupa desfasurarea etapei internationale, participantul trebuie sa se inregistreze si sa participe in categoria de varsta Standar 3 – Liceu).
In cazul constatarii unei abateri pe criteriu de varsta, echipa va fi descalificata si nu va fi acceptata participarea echipei la Etapa Regionala/Nationala/Internationala.

b) Participarea nu este limitata de urmarea cursurilor scolare standard. Oricine poate participa la grupele de varsta corespunzatoare.
Studentii de colegiu sau universitate pot participa la categoriile STANDARD si CREATIVITATE, daca individual se incadreaza in Categoria de Varsta STANDARD 3 – Liceu!

WRO este o competitie pentru echipe. Pentru a participa la fiecare Categorie din competitie elevii trebuie sa lucreze in echipe.


O Echipa este formata dintr-un (1) antrenor si doi (2) sau trei (3) membri.


Un (1) antrenor si un (1) elev/student nu pot fi considerati o echipa si nu pot participa in competitie.

Un elev/student poate fi membru intr-o singura echipa.

Varsta minima pentru un antrenor intr-un turneu WRO este de 18 de ani, la data inregistrarii echipei in competitia WRO.
Antrenorii pot lucra cu mai mult de o echipa, insa fiecare echipa trebuie sa fie asistata de un adult responsabil, care este desemnat antrenor secund.

Varsta minima pentru un antrenor secund intr-un turneu WRO este de 18 de ani, la data inregistrarii echipei in competitia WRO.

Antrenorii pot oferi elevilor consiliere si indrumare inainte de concurs, dar in timpul concursului toate pregatirile si sarcinile trebuie sa fie efectuate de catre membrii echipei (elevi).

Orice implicare directa a antrenorului va fi considerata o incalcare a prezentului regulament si va fi sanctionata conform prezentului regulament.

Inregistrarea echipelor se face prin completarea Formularului de Inscriere disponibil pe site-ul organiztorului national la sectiunea Formular inscriere.

Antrenorul echipei este cel care va inscrie echipa/echipele folosind formularul de inscriere.

Inregistrarea echipelor se poate face pana la data de 20.05.2022, ora 18:00 respectiv 20.08.2022, ora 18.00.

Nota

a) in cazul in care conditiile epidemiologice permit, vom organiza WRO2022 ROMANIA, in format fizic, dupa cum urmeza:

  1. categoriile Wedo, Robo Missions si Future Innovators in Bucuresti in luna iunie 2022.
  2.  categoriile WeDo, Robo Sports si Future Engineers  in Galati in luna septembrie 2022.

b)  in cazul in care conditiile epidemiologice NU permit desfasurarea  WRO2022 ROMANIA, in format fizic, vom organiza  concursul in format remote. Va puteti informa depre modalitatea de desfasurare folosind ca exemplu WRO 2021 Romania.

Vom publica modalitatea de organizare a evenimentului, cat mai aproape de datele stabilite, considerand si timpul necesar de pregatire al echipelor, acestea avand totutsi la dispozitie un interval care sa le garanteze o performanta optima.

c) numarul echipelor inregistrate ne obliga la alegerea locatiei, cat si la stabilirea duratei concursului (luam in calcul si varianta desfasurarii acestuia pe parcursul weekendului, 2 zile competitionale)

d) din motivele mai sus mentionate, echipele care nu sunt inregistrate si verificate pana la 20.05.2022 respectiv 20.05.2022 , nu vor putea participa in cadrul WRO2022 ROMANIA.

In anul 2022 WRO ROMANIA 2022 se va organiza dupa cum urmeaza:

Etape Nationale:

  1. categoriile Wedo, Robo Missions si Future Innovators in Bucuresti in luna iunie 2022.
  2.  categoriile WeDo, Robo Sports si Future Engineers  in Galati in luna septembrie 2022
 
Etape Regionale:
 
Asociatia de Robotica Educationala si Stiinta WRO sprijina prin toate mijloacele disponibile organizarea evenimentelor regionale locale in vederea pregatirii elevilor pentru etapa nationala.

Pentru informatii suplimentare relevante in vederea organizarii, ne puteti contacta oricand prin toate mijloacele de comunicare disponibile.

 

Participarea la Etapa Nationala WRO Romania 2022 este conditionata de plata unei taxe de participare, dupa cum urmeaza:

a) 300 RON/echipa -taxa de participare pentru categoria WeDo

b) 450 RON/echipa – taxa de participare pentru toate celelate categorii. 

Suma va fi folosita pentru acoperirea partiala a costurilor de organizare, incluzand trofee, medalii si diplome acordate in ziua concursului.

Suma va fi folosita pentru acoperirea partiala a costurilor de organizare, incluzand trofee, medalii si diplome acordate in ziua concursului.


Taxa de participare se va achita pana la data de 20.05.2022 respectiv 20.08.2022  in baza facturii proforma sau utilizand urmatoarele detalii:

Beneficiar – Asociatia de Robotica Educationala si Stiinta WRO, C.I.F.: 34685456, cont nr. RO30 RZBR 0000 0600 1780 8471, deschis la Raiffeisen Bank Agentia Unirii Bucuresti. Neplata taxei atrage dupa sine neprimirea echipei in competitie.

 

Echipele desemnate castigatoare in cadrul etapei nationale World Robot Olympiad™ Romania 2022, vor fi calificate pentru etapa Internationala din luna noiembrie (si pentru etapele WRO Invitational sau WRO Friendship)

In functie de numarul de echipe participante la etapa nationala WRO Romania 2022, pot fi calificate echipe dupa cum urmeaza:

Pentru a inregistra echipe la o anumita categorie in etapa internationala, Romania trebuie sa aiba cel putin 5 echipe participante la respectiva categorie la nivel national in sezonul 2022.

O echipa poate participa numai intr-o singura categorie competitionala. 

Un elev poate participa numai intr-o singura echipa si nu se poate schimba de la o echipa la alta intre doua etape WRO 2022.

In acest an pentru etapa internationala se va califica o singura echipa din fiecare categorie.

In acest an pentru etapa WRO Invitational(etapa internationala) se va califica o singura echipa din fiecare categorie.

In acest an pentru etapa WRO Friendship(etapa internationala) se va califica o singura echipa din fiecare categorie.

 

Echipele clasificate la etapa internationala sunt responsabile de aspectele administrative (ex: obtinerea vizelor), logistice (ex: transportul echipamentelor de concurs) si financiare presupuse de participarile la etapele nationale sau internationale. Inregistrarea la etapa internationala, obligatie a ARESWRO, nu implica rezolvarea aspectelor mai sus mentionate de catre Organizatorul National.

Asociatia de Robotica Educationala si Stiinta WRO va sprijini, in limita resurselor disponibile, echipele castigatoare.