WORLD ROBOT OLYMPIAD™
ROMANIA 2013
Prima editie a WORLD ROBOT OLYMPIAD™ ROMANIA 2013 – anul acesta avand ca tema conservarea patrimoniului UNESCO a fost organizata cu sprijinul si in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti prin Directia Cultura, Invatamant, Turism si a inregistrat un real succes, bucurandu-se de participarea elevilor din toata tara cu un numar de aproape 100 de echipe si 300 participanti.
Organizarea Competiţiei-modul de organizare al competiţiei a fost acelasi cu cel dezvoltat la nivel global de catre fondatorii competitiei Word Robot Olympiad (WRO™), reunind echipe formate din 1-3 elevi, pe categorii de vârstă între 8 şi 19 de ani, care s-au întrecut, pe baza unui regulament si a unor reguli specifice, într-un concurs de creativitate tehnică.
În cadrul competiţiei s-au derulat două secţiuni de concurs:
- STANDARD adresată elevilor cu abilităţi tehnice în construcţia şi programarea roboţilor;
- CREATIVITATE adresată elevilor şi studenţilor, în cadrul căreia participanţii au demonstrate capacitatea lor creativă în conceperea şi dezvoltarea aplicaţiilor robotizate.
OBIECTIVE:
- Furnizeaza elevilor, cu varste de pana la 19 ani, oportunitatea de a-si extinde orizonturile prin intermediul sistemelor robotice existente in scoli;
- Introducere conceptul de stiinte moderne in activitatile curriculare din institutiile de invatamant;
- Ofera oportunitatea de a promova gandirea creativa, de a imbunatati abilitatile de comunicare, de a consolida capacitatea de a dobandi noi cunostinte, cele mai relevante pentru educatie;
- Reuneste tineri din intreaga lume pentru in scopul de a le dezvolta creativitatea si abilitatile practice;
Extinde viziunea tinerilor in domeniul stiintei si tehnicii prin imbunatatirea procesului de invatare, incurajandu-i in a deveni viitori ingineri, cercetatori sau inventatori.
STANDARD 1
BATIK-THE COLOR OF INDONEZIA
Batik este un material care se confectioneza in mod traditional folosind o tehnica de vopsire manuala utilizand ceara de albine. Intr-o forma sau alta Batik este popular in intreaga lume, folosindu-se nu numai ca material pentru creatiile vestimentare ci si in productia de mobilier, draperii, fete de masa si chiar accesorii de uz casnic.
In Indonezia, din punct de vedere istoric, Batik, a fost esential pentru costumele de ceremonie si deasemenea a fost parte a costumului Kebaya, vesmantul care a fost purtat in fiecare zi de catre locuitori.
Existenta și utilizarea Batik este deja consemnata in secolul al 12-lea, iar confectionarea acestuia este o trasatura specifica a culturii si a poporului indonezian.
UNESCO a desemnat Batik ca o capodopera a patrimoniului Istoriei Orale si Materiale mondiale in data de 2 Octombrie 2009.
STANDARD 2
BOROBUDUR-SHRINE RESTORATION
Borobudur, sau Barabudur, este un monument budist Mahayana datand din secolul al 9 – situat în Magelang, Central Java, Indonezia.
Monumentul este format din 6 platforme patrate, din piatra, deasupra carora sunt asezate 3 platforme circulare si este decorat cu 2672 basoreliefuri si 504 statui ale lui Budha. Domul principal, situat in centrul celei mai inalte platforme circulare, este inconjuart de 72 de statui ale lui Budha, care sunt asezate circulat in interiorul unei stupe perforate. (stupa = monument funerar destinat comemorarii sau pastrarii relicvelor unui conducator budist.)
Construit in secolul al 9 lea, in timpul dinastei Sailendra, templul apartine din punct de vedere arhitectonic stilului Gupta si reflecta influentele indiene prezente in regiune in acea perioada. Cu toate acestea, exista suficiente motive indigene si elemente incorporate pentru a face Borobudur un monument specific indonezian.
Turistii si pelerinii care viziteaza acest locas sunt surprinsi de cele peste 1461 de basoreliefuri amplasate intr-un sistem complex de scari si balustrade ornamentale.
La nivel mondial Borobudur a fost descoperit de catre Sir Thomas Stamford Raffles in anul 1814, iar ultrior recunoscut de catre Guvernatorul britanic al provinciei, la acea data.
Templul a fost conservat print-o serie de restaurari, cea mai importanta desfasurandu-se intre anii 1975 si 1982 cu sprijinul Guvernului indonezian si al UNESCO, iar la finalul acesteia templul a fost recunoscut ca monument din UNESCO.
Borobudur este folosit in continuare de catre credinciosii budisti ca loc de pelerinaj, iar o data pe an aici este celebrata Vesak. (Vasek = sarbatoare religioasa budista care comemoreaza nasterea, iluminarea si mortea lui Budha.)
STANDARD 3
KOMODO ISLAND-ISLAND OF THE DRAGON
Insula Komodo face parte din cele 17508 care alcatuiesc Replublica Indonezia si reprezinta habitatul natural al dragonului Komodo, cea mai mare soparla existenta pe pamant. Are o suprafata de 390 km patrati si are o populatie permanenta de 2000 de locuitori.
Dragonul Komodo (Varanus Komodores) este cea mai mare specie de soparla existenta, atingand la maturitate, in cazuri rare, si o lungime de 3 metri iar greutatea in acest caz ajunge pana la 70 kg.
Imperecherea incepe in perioda Mai-August, iar ouale sunt depuse in luna Septembrie. Cele aproximativ 20 de oua sunt incubate timp de apte pana la opt luni, puii eclozand in luna Aprilie, cand resursele de harna sunt abundente. Puii sunt vulnerabili si isi petrec viata pana la opt-noua ani traind in copaci, departe de adultii carnivori si alti pradatori. Cele mai longevive specimene pot atinge si varsta de 30 de ani.
Specia a fost inregistrata in anul 1910 si datorita progresului uman si vanatorii excesive acum este pe cale de disparitie si protejata de catre legislatia indoneziana.
Indonezia a infiintat Parcul National Komodo.