WORLD ROBOT OLYMPIAD™
ROMANIA 2015
Anul acesta a treia editie a WORLD ROBOT OLYMPIAD™ ROMANIA 2015 – a avut ca tema “Robot Explorers”, incurajand participantii sa construiasca un robot capabil sa exploreze diferite medii, unele dintre ele inaccesibile sau ostile pentru oameni a fost organizata cu sprijinul si in parteneriat cu Universitatea Europei de Sud Est Lumina, Ministerul Invatamantului, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti prin Directia Cultura, Invatamant, Turism si a inregistrat un real succes, bucurandu-se de participarea elevilor din toata tara cu un numar de aproape 200 de echipe si 600 participanti.
Organizarea Competiţiei-modul de organizare al competiţiei a fost acelasi cu cel dezvoltat la nivel global de catre fondatorii competitiei Word Robot Olympiad (WRO™), reunind echipe formate din 1-3 elevi, pe categorii de vârstă între 8 şi 19 de ani, care s-au întrecut, pe baza unui regulament si a unor reguli specifice, într-un concurs de creativitate tehnică.
În cadrul competiţiei s-au derulat două secţiuni de concurs:
- STANDARD adresată elevilor cu abilităţi tehnice în construcţia şi programarea roboţilor;
- CREATIVITATE adresată elevilor şi studenţilor, în cadrul căreia participanţii au demonstrate capacitatea lor creativă în conceperea şi dezvoltarea aplicaţiilor robotizate.
OBIECTIVE:
- Furnizeaza elevilor, cu varste de pana la 19 ani, oportunitatea de a-si extinde orizonturile prin intermediul sistemelor robotice existente in scoli;
- Introducere conceptul de stiinte moderne in activitatile curriculare din institutiile de invatamant;
- Ofera oportunitatea de a promova gandirea creativa, de a imbunatati abilitatile de comunicare, de a consolida capacitatea de a dobandi noi cunostinte, cele mai relevante pentru educatie;
- Reuneste tineri din intreaga lume pentru in scopul de a le dezvolta creativitatea si abilitatile practice;
Extinde viziunea tinerilor in domeniul stiintei si tehnicii prin imbunatatirea procesului de invatare, incurajandu-i in a deveni viitori ingineri, cercetatori sau inventatori.
STANDARD 1
PEARL DIVING
In acest an proba propusa pentru Categoria Standard I Primar se numeste “Pearl Diving”.
Concursul din acest an presupune constructia unui robot care se poate scufunda si cauta perle in adancul marii. Pentru fiecare scufundare robotul va avea la dispozitie 30 de secunde inainte de a trebui sa revina la suprafata pentru alimentarea cu aer.
STANDARD 2
TREASURE HUNT
In acest an proba propusa pentru Categoria Standard II Gimnaziu se numeste “Treasure hunt”.
Concursul din acest an presupune constructia unui robot care va trebui sa gaseasca 5 artefacte aflate intr-un mediu necunoscut. Sunt disponibile indicii privind mediul si locatia fiecarui artefact. Mediul va contine si artefacte nocive, in locatii necunoscute, care nu vor trebui deranjate.
STANDARD 3
MOUNTAINEERING
In acest an proba propusa pentru Categoria Standard III Liceu numeste “Mountaineering”.
Concursul din acest an presupune constructia unui robot care va colecta provizii si le va livra avanposturilor din munti. Sunt disponibile indicii privind mediul inconjurator si locatia proviziilor. Punctajul creste cu cat mai aproape de punctul de livrare sunt transportate proviziile. Robotul trebuie sa mearga astfel incat sa nu alunece si sa cada de pe munte.