WORLD  ROBOT  OLYMPIAD™
ROMANIA 2016

Anul acesta a patra editie a WORLD ROBOT OLYMPIAD™ ROMANIA 2016 – a avut ca tema “Roboti pentru reducerea si reciclarea deseurilor”, incurajand participantii sa construiasca un robot capabil sa exploreze diferite medii, unele dintre ele inaccesibile sau ostile pentru oameni a fost organizata cu sprijinul si in parteneriat cu Universitatea Europei de Sud Est LuminaMinisterul InvatamantuluiInspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti prin Directia Cultura, Invatamant, Turism si a inregistrat un real succes, bucurandu-se de participarea elevilor din toata tara cu un numar de aproape 200 de echipe si 600 participanti.

Organizarea Competiţiei-modul de organizare al competiţiei a fost acelasi cu cel dezvoltat la nivel global de catre fondatorii competitiei Word Robot Olympiad (WRO™), reunind echipe formate din 1-3 elevi, pe categorii de vârstă între 8 şi 19 de ani, care s-au întrecut, pe baza unui regulament si a unor reguli specifice, într-un concurs de creativitate tehnică.

În cadrul competiţiei s-au derulat două secţiuni de concurs:

  1. STANDARD adresată elevilor cu abilităţi tehnice în construcţia şi programarea roboţilor;
  2. CREATIVITATE adresată elevilor şi studenţilor, în cadrul căreia participanţii au demonstrate capacitatea lor creativă în conceperea şi dezvoltarea aplicaţiilor robotizate.

OBIECTIVE:

  • Furnizeaza elevilor, cu varste de pana la 19 ani, oportunitatea de a-si extinde orizonturile prin intermediul sistemelor robotice existente in scoli;
  • Introducere conceptul de stiinte moderne in activitatile curriculare din institutiile de invatamant;
  • Ofera oportunitatea de a promova gandirea creativa, de a imbunatati abilitatile de comunicare, de a consolida capacitatea de a dobandi noi cunostinte, cele mai relevante pentru educatie;
  • Reuneste tineri din intreaga lume pentru in scopul de a le dezvolta creativitatea si abilitatile practice;

Extinde viziunea tinerilor in domeniul stiintei si tehnicii prin imbunatatirea procesului de invatare, incurajandu-i in a deveni viitori ingineri, cercetatori sau inventatori.

STANDARD 1

Clean Road to School

Competitia din acest an presupune constructia unui robot care sa va ajute sa pastrati curatenia pe drumul catre scoala. Rutina zilnica incepe cu ordinea in camera proprie, cand faci patul si continua pe parcursul zilei terminandu se cu curatenia in locul de joaca. Sunt 7 obiective pecare robotul trebuie sa le indeplineasca:

1. face patul
2. face ordine in camera
3. face ordine in casa
4. face curatenie pe strada ta
5. face curatenie in autobus
6. face curatenie in scoala
7. face curatenie in locul de joaca

STANDARD 2

Waste Sorting

Competitia din acest an presupune constructia unui robot care trebuie sa colecteze deseurile dintr-o locuinta si sa le duca la cosurile de gunoi pentru a fi ridicate de catre serviciile de salubritate.
Pentru inceput, robotul trebuie identifice ce tipuri de deseuri urmeaza sa fie adunate de Serviciul de Salubritate si unde sunt pozitionate pubelele goale, unde robotul va trebui sa aduca deseurile corespunzatoare. In continuare, robotul trebuie sa aduca din zona de colectare a deseurilor din locuinta, deseul corect in pubela goala de reciclare care corespunde tipului respectiv de deseu.
In final, robotul se va muta intr-o zona, astfel incat sa fie gata pentru urmatoarea runda de sortare a deseurilor.

 

STANDARD 3

Recycling Plant

 

Comperitia din acest an presupune constructia unui robot care sa duca deseurile sortate selectiv pe grupe (de ex. plastic, metal, etc) din pubelele marcate corespunzator, in containerele destinate fiecarei categorii in parte din fabrica de reciclare.

Deasemenea robotul va aranja pubelele in pozitia adecvata fiecarei categorii, dupa ce colecteaza deseurile.