Competitia de Robotica World Robot Olympiad™ (WRO™) este un fenomen international, care se numara printre cele mai importante evenimente organizate la nivel mondial pentru dezvolatrea stiintei, tehnologiei si educatiei.

La WRO suntem conștienti de faptul ca o competitie inseamna de obicei ca cei implicati sunt dornici in primul rand sa caștige. Acest lucru se aplica membrilor echipei, antrenorilor, parintilor.

Simtim ca nu este nimic in neregula cu acest aspect, atat timp cat Valorile Fundamentale ale competitiei raman intacte.

Aceste Valori Fundamentale ale World Robot Olympiad™sunt:

  • Echipele sunt incurajate sa invete și sa dobandeasca noi competente in timp ce se distreaza impreuna.
  • Antrenorii, mentorii și parintii sunt acolo pentru a ghida echipele, nu pentru a face munca in locul echipelor.

OBIECTIVE

Furnizeaza elevilor, cu varsta de pana la 19 ani, oportunitatea de a-si extinde orizonturile prin intermediul sistemelor robotice existente in scoli;

Introduce conceptul de stiinte moderne in activitatile curriculare din institutiile de invatamant;

Ofera oportunitatea de a promova gandirea creativa, de a imbunatati abilitatile de comunicare, de a consolida capacitatea de a dobandi noi cunostinte, cele mai relevante pentru educatie;

Reuneste tineri din intreaga lume pentru in scopul de a le dezvolta creativitatea si abilitatile practice;

Extinde viziunea tinerilor in domeniul stiintei si tehnicii prin imbunatatirea procesului de invatare, incurajandu-i in a deveni viitori ingineri, cercetatori sau inventatori.

Cea de a 9-a editie a WORLD ROBOT OLYMPIAD™ ROMANIA 2021, are tema “THE FUTURE OF ENRERGY”

Modul de organizare si desfasurare al competitiei este acelasi cu cel dezvoltat la nivel global de catre fondatorii competitiei Word Robot Olympiad™ (WRO™), reunind echipe formate din 2-3 elevi, pe categorii de varsta intre 6 si 19 de ani, care se intrec, pe baza unui regulament general si a unor reguli specifice, intr-un concurs de creativitate tehnica.

A. Categorii Competitionale

Competitia World Robot Olympiad™ Romania 2021 are doua categorii competitionale:

1. Categoria STANDARD (adresata elevilor cu abilitati tehnice in constructia şi programarea robotilor):
a) S 0 WeDo (Editie PILOT);
b) S 1 Elementar – Primar;
c) S 2 Junior – Gimnaziu;
d) S 3 Senior – Liceu;

2. Categoria CREATIVITATE – OPEN (adresata elevilor şi studentilor, in cadrul careia participantii vor demonstra capacitatea lor creativa in conceperea şi dezvoltarea aplicatiilor robotizate):
a) Junior – Gimnaziu
b) Senior – Liceu

O echipa are dreptul sa participe doar la o singura categorie competitionala in fiecare an.

B. Definitia Categoriei de Varsta

1. STANDARD 1 Elementar – Primar – Participantii au varsta pana in 12 ani in anul competitiei.
2. STANDARD 2 Junior – Gimnaziu, respectiv CREATIVITATE Junior – Gimnaziu – Participantii au varsta intre 13 si 15 ani in anul competitiei.
3. STANDARD 3 Senior – Liceu, respectiv CREATIVITATE Senior – Liceu – Participantii au varsta intre 16 si 19 ani in anul competitiei.
4. STANDARD 0 – PILOT WEDO – Participantii au varsta pana in 10 ani in anul competitiei.

ANUL COMPETITIEI ESTE CONSIDERAT ANUL CALENDARISTIC 1 ianuarie – 31 decembrie.

NOTA:

a) Varsta Participantilor nu poate fi mai mare decat cea specificata in Definitia Categoriei de Varsta. Elevii care depasesc in anul competitiei varsta maxima acceptata pentru o categorie competitionala nu vor putea participa la competitia nationala. (Chiar si in cazul in care ziua de nastere a elevului este dupa data desfasurarii etapei internationale, exemplu: daca participantul implineste varsta de 16 ani in luna decembrie, dupa desfasurarea etapei internationale, participantul trebuie sa se inregistreze si sa participe in categoria de varsta Standar 3 – Liceu).
In cazul constatarii unei abateri pe criteriu de varsta, echipa va fi descalificata si nu va fi acceptata participarea echipei la Etapa Regionala/Nationala/Internationala.
b) Participarea nu este limitata de urmarea cursurilor scolare standard. Oricine poate participa la grupele de varsta corespunzatoare.
Studentii de colegiu sau universitate pot participa la categoriile STANDARD si CREATIVITATE, daca individual se incadreaza in Categoria de Varsta STANDARD 3 – Liceu!

C. Definitia Echipei

WRO este o competitie pentru echipe. Pentru a participa la fiecare Categorie din competitie elevii trebuie sa lucreze in echipe.
O Echipa este formata dintr-un (1) antrenor si doi (2) sau trei (3) membri.
Un (1) antrenor si un (1) elev/student nu pot fi considerati o echipa si nu pot participa in competitie.

Un elev/student poate fi membru intr-o singura echipa.

D. Antrenori

Varsta minima pentru un antrenor intr-un turneu WRO este de 18 de ani, la data inregistrarii echipei in competitia WRO.
Antrenorii pot lucra cu mai mult de o echipa, insa fiecare echipa trebuie sa fie asistata de un adult responsabil, care este desemnat antrenor secund. Varsta minima pentru un antrenor secund intr-un turneu WRO este de 18 de ani, la data inregistrarii echipei in competitia WRO.
Antrenorii pot oferi elevilor consiliere si indrumare inainte de concurs, dar in timpul concursului toate pregatirile si sarcinile trebuie sa fie efectuate de catre membrii echipei (elevi). Orice implicare directa a antrenorului va fi considerata o incalcare a prezentului regulament si va fi sanctionata conform prezentului regulament.