WRO2019 VAR 1

BUN VENIT LA WRO!

Competitia de Robotica World Robot Olympiad™ (WRO™) este un fenomen international, care se numara printre cele mai importante evenimente organizate la nivel mondial pentru dezvolatrea stiintei, tehnologiei si educatiei.

La WRO suntem conștienti de faptul ca o competitie inseamna de obicei ca cei implicati sunt dornici in primul rand sa caștige. Acest lucru se aplica membrilor echipei, antrenorilor, parintilor.

Simtim ca nu este nimic in neregula cu acest aspect, atat timp cat Valorile Fundamentale ale competitiei raman intacte.

Aceste Valori Fundamentale ale World Robot Olympiad™ sunt:

  • Echipele sunt incurajate sa invete și sa dobandeasca noi competente in timp ce se distreaza impreuna.
  • Antrenorii, mentorii și parintii sunt acolo pentru a ghida echipele, nu pentru a face munca in locul echipelor.

Obiective

Furnizeaza elevilor, cu varsta de pana la 19 ani, oportunitatea de a-si extinde orizonturile prin intermediul sistemelor robotice existente in scoli;

Introduce conceptul de stiinte moderne in activitatile curriculare din institutiile de invatamant;

Ofera oportunitatea de a promova gandirea creativa, de a imbunatati abilitatile de comunicare, de a consolida capacitatea de a dobandi noi cunostinte, cele mai relevante pentru educatie;

Reuneste tineri din intreaga lume pentru in scopul de a le dezvolta creativitatea si abilitatile practice;

Extinde viziunea tinerilor in domeniul stiintei si tehnicii prin imbunatatirea procesului de invatare, incurajandu-i in a deveni viitori ingineri, cercetatori sau inventatori.

Cea de a 7-a editie a WORLD ROBOT OLYMPIAD™ ROMANIA 2019, are tema “ORASE INTELIGENTE”

Modul de organizare si desfasurare al competitiei este acelasi cu cel dezvoltat la nivel global de catre fondatorii competitiei Word Robot Olympiad™ (WRO™), reunind echipe formate din 2-3 elevi, pe categorii de varsta intre 6 si 19 de ani, care se intrec, pe baza unui regulament general si a unor reguli specifice, intr-un concurs de creativitate tehnica.

A. Categorii Competitionale

Competitia World Robot Olympiad™ Romania 2019 are doua categorii competitionale:
1. Categoria STANDARD (adresata elevilor cu abilitati tehnice in constructia şi programarea robotilor):
a) S 0 WeDo (Editie PILOT);
b)S 1 Elementar – Primar;
c) S 2 Junior – Gimnaziu;
d) S 3 Senior – Liceu;

2. Categoria CREATIVITATE – OPEN (adresata elevilor şi studentilor, in cadrul careia participantii vor demonstra capacitatea lor creativa in conceperea şi dezvoltarea aplicatiilor robotizate):
a) Junior – Gimnaziu
b) Senior – Liceu

O echipa are dreptul sa participe doar la o singura categorie competitionala in fiecare an.

B. Definitia Categoriei de Varsta

1. STANDARD 1 Elementar – Primar – Participantii au varsta pana in 12 ani in anul competitiei.
2. STANDARD 2 Junior – Gimnaziu, respectiv CREATIVITATE Junior – Gimnaziu – Participantii au varsta intre 13 si 15 ani in anul competitiei.
3. STANDARD 3 Senior – Liceu, respectiv CREATIVITATE Senior – Liceu – Participantii au varsta intre 16 si 19 ani in anul competitiei.
4. STANDARD 0 – PILOT WEDO – Participantii au varsta pana in 10 ani in anul competitiei.
ANUL COMPETITIEI ESTE CONSIDERAT ANUL CALENDARISTIC 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.
NOTA:
a) Varsta Participantilor nu poate fi mai mare decat cea specificata in Definitia Categoriei de Varsta. Elevii care depasesc in anul competitiei varsta maxima acceptata pentru o categorie competitionala nu vor putea participa la competitia nationala. (Chiar si in cazul in care ziua de nastere a elevului este dupa data desfasurarii etapei internationale, exemplu: daca participantul implineste varsta de 16 ani in luna decembrie, dupa desfasurarea etapei internationale, participantul trebuie sa se inregistreze si sa participe in categoria de varsta Standar 3 – Liceu).
In cazul constatarii unei abateri pe criteriu de varsta, echipa va fi descalificata si nu va fi acceptata participarea echipei la Etapa Regionala/Nationala/Internationala.
b) Participarea nu este limitata de urmarea cursurilor scolare standard. Oricine poate participa la grupele de varsta corespunzatoare.
Studentii de colegiu sau universitate pot participa la categoriile STANDARD si CREATIVITATE, daca individual se incadreaza in Categoria de Varsta STANDARD 3 – Liceu!

Explicatia Categoriei de varsta pentru Sezonul WRO 2019

categorii de varsta

C. Definitia Echipei
WRO este o competitie pentru echipe. Pentru a participa la fiecare Categorie din competitie elevii trebuie sa lucreze in echipe.
O Echipa este formata dintr-un (1) antrenor si doi (2) sau trei (3) membri.
Un (1) antrenor si un (1) elev/student nu pot fi considerati o echipa si nu pot participa in competitie.
Un elev/student poate fi membru intr-o singura echipa.

D. Antrenori
Varsta minima pentru un antrenor intr-un turneu WRO este de 18 de ani, la data inregistrarii echipei in competitia WRO.
Antrenorii pot lucra cu mai mult de o echipa, insa fiecare echipa trebuie sa fie asistata de un adult responsabil, care este desemnat antrenor secund. Varsta minima pentru un antrenor secund intr-un turneu WRO este de 18 de ani, la data inregistrarii echipei in competitia WRO.
Antrenorii pot oferi elevilor consiliere si indrumare inainte de concurs, dar in timpul concursului toate pregatirile si sarcinile trebuie sa fie efectuate de catre membrii echipei (elevi). Orice implicare directa a antrenorului va fi considerata o incalcare a prezentului regulament si va fi sanctionata conform prezentului regulament.

E. Inscrierea echipelor
Inregistrarea echipelor se face prin completarea Formularului de Inscriere disponibil pe site-ul organiztorului national link –  www.wroromania.ro
Antrenorul echipei este cel care va inscrie echipa/echipele folosind formularul de inscriere.
Inregistrarea echipelor se poate face pana la data de 13.05.2019, ora 18:00

F. Editia a 7-a World Robot Olympiad™ Romania 2019
In anul 2019 se vor organiza doua Etape Regionale si o Etapa Nationala.
1. WRO Romania 2019 Etapa Regionala Brasov (Editie Pilot) – va avea loc la sediul Institutului de Cercetare – Dezvoltare (ICDT) al Universitatii Transilvania din Brașov, in data de 11 mai 2019.
2. WRO Romania 2019 Etapa Regionala Galati – va avea loc in corpul D al Facultatii de Inginerie din Galaţi, str. Domneasca nr. 111 (vizavi de Catedrala Arhiepiscopala din Galaţi)
3. Etapa Nationala WRO Romania 2019 va avea loc la Bucuresti, in cadrul ICHB Colentina, Sos. Colentina 64B, in data de 25 mai 2019 incepand cu ora 08:00
4. WRO Romania 2019 Etapa Pilot WeDo va avea loc la Bucuresti, in cadrul ICHB Colentina, Sos. Colentina 64B, in data de 8 iunie 2019 incepand cu ora 09:00
In anul 2019, participarea echipelor la Etapa Nationala WRO Romania 2019 nu este conditionata de participarea la Etapele Regionale. Cu toate acestea, Organizatorul National incurajeaza participarea echipelor la etapele regionale, in cadrul unor competitii motivationale, inspirationale, unde la sfarșitul unei intreceri corecte, elevii pot spune ca au facut tot posibilul, ca au invatat și ca s-au distrat si au acumulat experienta pentru etapa nationala.

G. Taxa de Participare
Participarea la Etapa Nationala WRO Romania 2019 este conditionata de plata unei taxe de participare, dupa cum urmeaza:
1. 400 RON/echipa – taxa de participare pentru Categoria Standard (1 – Elementar/Primar, 2 – Junior/Gimnaziu si 3 – Senior/Liceu) si respecti Categoria OPEN – Creativitate (Junior si Senior). Suma va fi folosita pentru acoperirea partiala a costurilor de organizare, incluzand trofee, medalii si diplome acordate in ziua concursului.
2. 300 RON/echipa – taxa de participare pentru Categoria Standard (0 – WeDo – Editie Pilot). Suma va fi folosita pentru acoperirea partiala a costurilor de organizare, incluzand trofee, medalii si diplome acordate in ziua concursului.
Taxa de participare se va achita pana la data de 17 mai 2019 in baza facturii proforma sau utilizand urmatoarele detalii: Beneficiar – Asociatia de Robotica Educationala si Stiinta WRO, C.I.F.: 34685456, cont nr. RO30 RZBR 0000 0600 1780 8471, deschis la Raiffeisen Bank Agentia Unirii Bucuresti. Neplata taxei atrage dupa sine neprimirea echipei in competitie.

H. Calificarea la WRO International
Echipele desemnate castigatoare in cadrul etapei nationale World Robot Olympiad™ Romania 2019, vor fi calificate pentru etapa Internationala din luna noiembrie.

In functie de numarul de echipe participante la etapa nationala WRO Romania 2019, pot fi calificate echipe dupa cum urmeaza:

calificare international

Pentru a inregistra echipe la o anumita categorie in etapa internationala, Romania trebuie sa aiba cel putin 5 echipe participante la respectiva categorie la nivel national in sezonul 2019.

O echipa poate participa numai intr-o singura categorie competitionala: Standard sau Creativitate.

Un elev poate participa numai intr-o singura echipa si nu se poate schimba de la o echipa la alta intre doua etape WRO 2019.

Important

Echipele clasificate la etapa internationala sunt responsabile de aspectele administrative (ex: obtinerea vizelor), logistice (ex: transportul echipamentelor de concurs) si financiare presupuse de participarile la etapele nationale sau internationale. Inregistrarea la etapa internationala, obligatie a ARESWRO, nu implica rezolvarea aspectelor mai sus mentionate de catre Organizatorul National.

Asociatia de Robotica Educationala si Stiinta WRO va sprijini, in limita resurselor disponibile, echipele castigatoare.